Fördelar med ett växthus i trä

Det finns många fina fördelar med att bo i villa. Man kan sträcka ut sig under himlen en solig dag och njuta av värmen i sitt eget lilla paradis. Man kan bjuda in nära vänner till fest där man grillar härlig sommarmat. Man kan skörda av de grönsaker och kryddor man sått under våren, eller bara sitta utomhus och läsa en bok i lugn och ro. Men vad gör man under vintern förutom att skyffla undan snö? Visserligen är trädgården fortfarande ett fantastisk miniatyrlandskap under både hösten med sina magiska färger och under vintern med och sin gnistrande snö.

Det finns faktiskt ett ganska billigt sätt att utnyttja trädgården under de kallare delarna av året, ett sätt som kommer föra tankarna till de behagligare delarna av året. Investera i ett växthus, och när du beslutar att låta bygga ett, bygg ett växthus i trä.

Ett växthus i trä är en investering – inte en utgift

DSC_7019Ett växthus är inte en utgift, det är en investering som ökar glädjen med att bo i villa. Många förknippar ett växthus med något där man odlar egna grödor och inte så mycket mer, men det kan verkligen vara mycket mer än så. Bygger du ett växthus i trä som elegant smälter in med den övriga naturliga miljön kan det bli en tillflyktsort, en plats för stilla meditation. Och du måste inte nödvändigtvis bo i villa för att bygga ett. En hel del som bor i lägenhet väljer att investera i en kolonilott just för att kunna ta del av de fördelar den här typen av aktiv rekreation innebär.

Förläng sommarsäsongen

Att påta i sin egen lilla rabatt, att så och se växter gro är avslappnande med belönande i sig. I vårt nordiska klimat kanske man kan tro att säsongen är begränsa men med ett växthus kan man förlänga den. Det finns grödor väl lämpade att odlas under vinterhalvåret. Tänker man dessutom lite utanför ramarna så kan man med rätt installation göra sitt växthus till något att besöka utöver floran. Det kan bli en oas där man kan retirera, att få en stund för sig själv i ett behagligt klimat, oavsett vad vädret där ute bjuder.

När man väljer att bygga sitt växthus är storlek och material de två första besluten att ta. Väljer man att bygga ett växthus i trä blir genast det andra beslutet enklare eftersom en av fördelarna med trä i just detta sammanhang och jämfört med andra är att det blir lättare om man in framtiden skulle vilja bygga om och öka storleken. Man blir inte lika låst vid sitt beslut med ett växthus i trä utan kan enkelt bygga ut i alla riktningar.

Trä har en naturlig isoleringsförmåga. Det absorberar solstrålar under dagen och håller värme inne om natten. Dess naturliga värmeledningsförmåga gör så att du inte behöver investera lika mycket för att hålla värmen i växthuset under de kallare månaderna.

Trä är ett vackert material

DSC_7005Rent estetiskt är trä det vackraste alternativet. Med sitt naturliga, traditionella och ständigt klassiska utseende kan inget annat material överträffa. Det är också passande att i tider där man ofta talar om växthuseffekten så är ett växthus i trä det mest miljövänliga alternativet, och i längden det mest ekonomiska eftersom det är billigare än andra material. Trä finns dessutom i så vitt skilda nyanser att man kan bygga från väldigt ljust till mycket mörkt. Vill man matcha huset exakt kan man enkelt måla det, och inte minst är trä ett tacksamt material att jobba med då det kan formas i princip hur som helst så att man kan få väldigt unika konstruktioner.

Ett växthus i trä är ett fantastiskt sätt att hålla igång sitt intresse för odling oavsett väder och säsong, men glöm inte att det kan fylla fler funktioner än så.

Fakta om våra växthus i trä